Morgon, lördag, juli, 2014 och kokosfett!

Nyhetsmorgon började precis. Jag har vaknat, klivit upp, plockat ihop veckans disk och tvätt, satt på en diskmaskin samt en tvättmaskin.
Bryggt 4 koppar kaffe. Det blir ungefär en kopp till mig. Tippade upp kaffet i en "bunke". Därefter i med två dryga matskedar kokosfett. Slog det hårt med elvispen. För att sedan avnjuta i en stor kaffemugg. Det blir super gott. Kaffet får en len och god smak. Med en "touch" av kokos. Den bittra, hårda kaffesmaken förvinner.
Inlägget tänkte jag ägna till min stora förtjustning, Kokosfett/olja.
 
Efter år av rekomendationer har jag provat att bytt ut mycket av min smörkvot mot kokosfett.
Jag steker med kokosfett, jag smaksätter med kokosfett, jag använder helt enkelt kokosfett till lite av varje.
Varför? Dels för att det smakar ljuvligt, samt att dess positiva egenskaper är slående. Rena rama dunderhonungen.
 
 
Fettsammansättningen består till stor del av mättade fetter.
Rik på MCT fetter. Läs mer här för detaljer.
 
Som jag nämde tidigare har jag under en längre tid läst i samtliga hälsotidningar, artiklar och studier om kokosfett och alla positiva egenskaper det för med sig.

http://www.kostdoktorn.se/lchf-och-alzheimers
http://blogg.passagen.se/millimetervagor/entry/kokosfett_skyddar_mot_alzheimers_sjukdom
http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?tem=3&art=1388
http://kurera.se/populart-med-kokosfett/
www.app.box.com/Alzheimers-sjukdom-och-kokosfett.pdf
www.expressen.se/halsa/nyttigt-med-kokos
www.aftonbladet.se/wellness/article13592985.ab
www.metro.se/nyheter/sola-sakert-med-hemmalagat-solskydd
http://www.aftonbladet.se/wellness/article13592985.ab
http://www.twice.se/halsa-kokosolja.html
www.expressen.se/mat-och-dryck/kokosolja-forebygger-rynkor

www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk
-mat.info
www.kolhydrater.org
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.viktminskningstips.net
www.kosttillskott-guiden.net
www.natuermedicin-guiden.se

Det här är ett handplock av artiklar som jag har sprungit på genom tiden. Som vanligt så såg jag "förbi" dessa och sparade det som information utan att prova. Det blir ofta så för mig. Sitter det på löpsedlarna. Då går det bort direkt. Den informationen får en stämpel. En negativ stämpel och hamnar snabbt på min black list.

Jag fastnade på ett forum med över 1000 inlägg om kokosfett och dess effekter.
Då var det dags att prova. Iom. att jag redan äter en fettrik kost var det inte så konstigt att byta ut några källor mot kokos istället för mejeri (smör, grädde), animaliskt (Kykling, fisk, fågel, nöt, fläsk) samt vegetabiliska fetter (oljor från växter).

Startskottet blev

hemma hos en kompis. Till frukost.Några rågade skedar kokosolja tillsammans med ägg, kallrökt lax, blomkål och bacon.

Snabbt därefter förstod jag produktens potential. En tät toalett rutin i 24 timmar efter frukosten. Tog mig några dagar innan jag kunde sätta fingret på varför magen blev så instabil. Kartlade mina intag och vad jag hade gjort annorlunda under den dagen. Det enda jag kunde komma fram till var, kokosfettet.

Jag repeterade mina kunskaper gällande kokosfett. Både effekter och bi-effekter. Och visst var det en vanlig reaktion redan från första intaget, en instabil mage. Läste också att med tiden/konsumtionen försvann denna bieffekten mer och mer. Efter kroppen accept fanns det inga tydiliga bieffekter.

Smög in mer och mer kokosfett i min kost. Några teskedar/matskedar varje dag. Magen blev snabbt van med dessa nya fetter. Och fördelarna började visa sig.

Den främsta egenskapen är energin jag får ut utav det. Jag känner redan efter frukostkaffet. Blodets flöde ökar och jag blir varm i kroppen. Pigg och klar i knoppen. Alltså en tydlig effekt. Inget hokuspokus "kostillskotteffekt". Utan jag känner verkligen det direkt. Redan efter några minuter. Iom. dess näringstäthet är den sprängfylld med energi. Den energin kan jag känna hur det direkt går ut i kroppen utan att passera "gå". Alltså levern och hela processen innan det går ut i kroppen och/som ger energi.

Dessa tre bilder jag har klistrat in har jag testat och kan gå i god för. De är alla jättegoda och finns tillgängliga i välsorterade butiker!

 

För er som är intresserade av den biologiska/vetenskapliga effekten kan jag snabbt förklara hur fettets sammansättning är.

Innehållet består till största del av mättat fett. Mättat fett kan delas upp i tre grupper baserat på fettsyrornas längd: SCT (korta, 2-4 kolatomer), MCT (mellanlånga, 6-10 kolatomer) och LCT (långa, 12-24 kolatomer).

 

Korta och mellanlånga är vattenlösliga och beter sig därför annorlunda i kroppen än de längre. De tas delvis upp redan i magsäcken och resten tas upp i tunntarmen eftersom de inte kräver enzymer för nedbrytning (vilket andra fetter gör, både långa fettsyror och omättade).


Förenklat, den typen av fettsyror som kokosfett inehåller används direkt, utan lagring och nedbrytning.

 

På återseende