Ett litet steg till!

Lång frånvara från min dagbok. Anledningarna är många. Uppdateringarna kommer helt enkelt inte vara så många. Men de få som blir ska jag försöka att skriva om det jag tycker är kul och saker som intresserar mig.
 
Ett av mina stora intressen är mat. Macro och micornutrienter och dess egenskaper. Jag har sedan unga tonårstiden experimenterat med mat i samband med med träning.
 
Har provat diverse "mode dieter", samt komponerat och namnsatt mina egna. Sammanfattningsvis kan jag bara säga att alla fungerar i det stora hela. De flesta kanske inte är optimala för ett normalt liv, heller inte fungerar i de flestas vardag.
Konsten är att hitta ett stabilt matintag som du mår bra av, vi får helt enkelt testa oss fram. Våga prova annorlunda metoder. 
Egenskaper jag prioriter i en diet kommer nedan;
# Att magen ska trivas. Av vissa har jag blivit upplåst, gaser, magvärk, "mjukglasskonsistens", "tegelstenskonsistens",
Att klara av en vardag utan blodtrycksfall och snabba blodsockersvägningar.
# Pigg och allert hela dagen
# Sova gott och djupt när jag väl lägger huvudet på kudden
 

Inte alla typer av dieter uppfyller detta, inte ens någon. Joo, det finns en, VMUK, Vanlig Mat Utan Konstigheter. När jag äter vanlig kost och använder mitt sunda förnuft uppfyller jag dessa kriterier. Men hur kul är det :=)
 
Sunt förnuft och logiskt tänkande ingår förstås i VMUK, undvika raffinerat socker, laktos och gluten. Då mår jag som bäst. Sockret gör att mina blodvärden svänger, likaså svarar mina organ som hanterar den, vilket inderekt påverkar humör och hungerkänslor. Sätter blandannat vår "inbyggda aptitreglerare" ur funktion och gör så att vi lätt överäter.
Gluten och min bakteriekultur i magen samarbeter inte ngt vidare. Den blir lätt upprörd och upplåst. Laktps likaså. Laktos är mjölksocker och sammasak där. mitt naturliga ph-värde sjunker och jag blir sur i magen. 
 
Så dessa riktilinjer brukar jag normalt försöka att anpassa mig efter. Men som vi vet är vi alla människor och undantag och förutsedda händelser är vardag för oss!
 

Nu ska jag berätta vad min plan är.
 
Jag har under ett halvårstid försökt att mata mig med information om LCHF. Jag tycker det verkar intressant, intresset har ökat under perioden jag har läst om det. 
 
Jag tycker att LCHF har fått en orättvis placering i samhället. Det är igentligen ingen modediet, kan jag säga så utan att låta "färgad"?. Hursomhaver, tycker jag att det verkar spännande och har beslutat mig för att prova en strikt LCHF diet. Jag har igentligen inte ngt viktmål att försöka uppnå. Så jag försöker att använda mitt vetenskapliga intresse som motivation och "hare". 

Också har jag börjat för
bereda mig materielt. Blodsockermätare till min telefon har jag införskaffat mig, samt ketonmätare. Allt för att göra det så smidigt och roligt som möjligt. Vet av erfarenhet att sånna saker är till otrolig hjälp när vi ger oss in utanför vår komfortzon.
 
Jag kan sammanfatta lite snabbt vad det är som händer i kroppen när vi utelsuter kolhydrater och använder oss av fett som energikälla.
Jag pratar tyvärr inte av erfarenhet nu utan endast det som står i "boken". 



Det finns tre stycken macronutrienter som vi "bör äta". Kolhydrater, protein och fett.

Vår primära energikälla är främst kolhydrater. Vilket inte låter fel, ganska logiskt. Det är vårat bränsle. Dock så medföljer kolhydraterna resultat vissa andra egenskaper. Typ som insulin.
Kolhydrater omvandlas i levern till glukos (blodsocker), det är alltså precis som det låter, socker i blodet. Kroppen gillar inte för mycket glukos i blodet. Det kropper gör för att reglera detta är att sända ut ett fettinlagrande hormon som heter insulin.

Så hand i hand med vårat blodsocker följer också vårat fettinlagrande hormon insulin med. Insulinets främsta uppgift är att "plocka" ur sockret ur blodet då det kan vara frätande med för högt blodsocker. Då öppnar insulinet våra celler och lagrar allt överflöde av socker i våra fettceller. Mycket kolhydrater, mycket insulin. 
 
Under denna process kan vi inte använda vårat blodsocker som energi, iom. att isnulinet håller på att lagra diverse socker i våra depåer. Resultatet blir att vi inte kan tillhandahålla det vi äter. Utan efter vi har lagrat allt blir vi sugna/hungriga igen. Eftersom det aldrig nådde ända fram.
 
Samma sak händer med ett överskott av protein, överskottet av protein omvandlas i levern till blodglukos och skickar också våra insulin nivåer i oregelbundna banor. 
 
Fett däremot har inte den egenskapen. När vi inte har nog med Kolhydrater och protein måste vi ta det vi har och använda som energi. Visst är kroppen imponerande :)
 
Iom att blodsockret inte påverkas av fett, utsöndras heller inget insulin, den behåller en jämn linjär nivå. Inget fett kan lagras. iom att vi inte har ngt socker/insulin i blodet. Fettet behåller vi i levern tills vi har använt oss av det. Därav också behåller det mättnadskänslan tills vi inte har ngt kvar, då blir vi hungriga och känner för att äta. Då gör vi det också. Det är så vår "aptitreglerande" funktion i kroppen ska fungera.
 
Nu kommer ett litet finger i luften. Som ni ser kan vi inte kombinera fettets höga näringsdensitet med socker. Då lagrar den mycket och inget kvar att tillhandahålla. 
 
Summan av kardemumman, desto striktare LCHF desto mer får jag ut av det jag äter. 
 

Kommer med en till uppdatering innan jag drar igång! Nu har jag fullt upp med att kolla sockernivåer under min vardag som den ser ut nu. Jag vill inte utesluta onödiga saker som ändå inte påverkar mina insulin nivåer. 
Här till vänster ser ni ett typiskt blodsockertest. Det visar 3.7 och det är på fastande mage. Vilket är ganska normalt.
 
Normala/friska värden för en människa utan diabetes ligger mellan 4 och 6 före måltider.
Blodsockret efter en måltid bör inte överstiga 10.
 
Kommer att göra en check nu efter frukost, samt en efter träningen.
 
Samt samlar jag ihop recept och råvaror som faller mig i smaken. 
Det ska bli riktigt spännande
 
 
På återseende
 
 

Kroppen ljuger sällan, inte din inställning heller!

I det här inlägget ska jag försöka hålla mig till ämnet. Ämnet är brett och jag vet inte riktigt själv hur jag ska lägga upp det för att inte röra till det. Det kommer bli några rader. Kanske till och med två inlägg. Det visar sig.
 


Vi delar upp "oss" i två delar, kroppen (våran fysiska del och våra förutsättningar), sedan har vi våran "psykiska" (hjärnan och dess tankebana). Det är helt två olika "system" och att hitta ett samspel mellan dem är en konst! Det är inte lätt, men det är väldigt viktigt.
Först skulle jag vilja förklara vad jag menar med rubriken. Med delen av rubriken "kroppen ljuger sällan..." vill jag
säga att, kroppen, den fysiska delen, är inte ngt vidare smart, den använder det du ger dem att jobba med. Du själv sätter förutsättningarna inför varje pass. Alltså du ger själv verktygen till kroppen att jobba med.
Förvänta dig inte ett "primetime" pass med mindre bra förberedelser.
 
Resten av rubriken, "... inte din inställning heller!", den mentala delen, är inte heller ngt hokus pokus, men smartare och tänker inte alltid i samspel med den fysiska delen. Att inställning är viktigt vet vi redan. Vi kan aldrig lägga nog med tyngd inom det forumet. Inställning är viktigare än allt annat.
 
 

 
Vi börjar med den fysiska delen av oss själva. Jag kan inte djupet så nära in på cellnivå, men dess fuktion vill jag inbilla mig att jag har en hyffsad erfarenhet av.

Jag använder ofta bilen som en liknelse med kroppen. Den finns där, den bär byggda av oss med våra händer. Med undantag av vissa genetiska förutsättningar. Men svårare än så är det inte.
 De flesta kroppar fungerar så nära in på lika. Visst har vi marginella förutsättningar, men jag vill bortse från dem då jag tycker att det inte är rellavant. Också vill jag bortse från ej friska kroppar, så som, diabetes, reumatism, missbildningar, etc. Då de faller i minoritet. Alltså de jag pratar om är vanliga, friska, kroppar. Gemeneman!
 De finns två faktorer vi kan påverka väldigt lätt när det kommer till kroppens fuktionalitet, mat och sömn.
Det är inte svårt, och det är inga hemligheter. De flesta vet om det, men de flesta ignorerar dem. Majoriteten förstår inte vikten med att komma med en "laddad kropp". Du åker inte till gocart banan utan bensin, eller golfbanan utan bollar. Men du kan utan problem åka och träna med tom kropp. 
 
# Därför vill jag lägga en enorm vikt på hur viktigt det är att komma väl förberedd till anläggningen. Att uppskatta en energi mängd är inte svårt. Gemenman förbrukar runt 500 kcal i runda slängar. Se till att ge kropppen de där extra väl utvalda 500kcal den kommer att behöva, innan aktiviteten. Du måste själv hitta din din "sweetspot" om hur nära inpå passet det är lagom att äta det. Ingen kan uppnå en full rörelse på en full mage, därför vill vi gärna äta ngt lättsmält med hög närings densitet. Alltså, mat med mycket näring på liten volym.
 


# Sömn är en annan sak vi underskattar enormt. Det har nästan blivit en status idag att säga att vi sover lite. Riktiga dumheter. 9 av 10 du frågar vid ingången kommer svara att de har fått för lite sömn, det som gör svaret ännu dummare är att de vet om det, men gör inget åt det.
 Sömn är så otroligt viktigt. Har du inte tid att sova har du allvarligare problem. Felsök längre tillbaka i dina rutiner. Inte 1 timme innan sängdags.
Forskning har visat att vi är i behov av 6-8 timmars sömn per natt. Också har forskning visat att de behöver inte vara sammanhängande. Sömnskuld reglerar kroppen själv med att anpassa din aktivitets faktor. Undermedvetet gör du "lata" val med en släpande sömn. Precis som med dåliga matvanor, vi gör helt enkelt sämre val desto sämre förutsättningar vi utsätter oss för. Vi bildar en "ond cirkel".
 

 
Nu kommer vi till hjärnans respons av ett misshandlat beteende av våran fysiska del av kroppen. Inställning!

Det är inte ngt vi tänker på, men det är ofta ngt vi skyller på. Att vi inte orkar träna. Men, eller att faktiskt tränade men är irriterade över att det gick dåligt.
Det är här sammarbetet mellan kroppen och hjärnan drar åt olika håll. Vi är besvikna på oss själva för att vi inte tog oss till gymmet. Eller är vi besvikna på oss själva för att vi hade ett mindre bra pass. Hallå, vad förväntar vi oss?
Ger vi inte kroppen rätta verktygen kan vi inte vara irriterade för att det inte blir som vi har tänkt! 
Att åka med inställningen om att köra ett pass utan dess like. Nya rekord och ett pannben som är hårdare än ett får. Då förväntar vi oss ett bra pass. Men sedan blir det ett såsarpass och vi har redan tagit ut vinsten i förskott. Då måste vi tvinga våran hjärna i andra banor. Att klargöra för oss själva att vi är nöjda med tanke på förutsättningar vi hade när vi åkte dit. Vi gjorde det bästa vi kunde med det bästa vi hade!
När vi har insett det, då har vi kommit väldigt långt. Vi kan inte bli arga på oss själva! Då försvinner de flestas princip med att träna. Dvs. att producera, endorfin, dopamin, och serotonin. Som gör oss glada och per automatik gör vi bättre val de resterande 23 under det kommande dygnet.
 
Det finns alltid undantag. Då vi har pass som är "outstanding" med de sämsta förutsättningarna. Men, då har du ätit ett större överskott tidigare dagar eller sovit efter behov utan att du kommer ihåg, eller har tänkt på det.
Det jag pratar om är "the big picture", träning i det långa loppet.


 
De vanligaste fraserna när du kliver in på din träningsanläggning och möter en vän eller ngn du känner ytligt är, "Tja, allt bra?", 5 av 10 gånger får du svaret, "ja, själv da?", du svarar av ren reflex, " tack bara bra". Artighetsfras, meningslös, förmodligen känner du inte personen så väl så att den blottar hur hen egentligen mår.
4 av 10 gånger får du svaret, "nja, trött", "själv da?".
Den sista tiondelen svarar med hjärtat och berättar hur hen faktiskt mår. Det är formodligen den gruppen som har hunnit känt efter, hittat samspelet mellan hjärnan och är förbered på ett träningspass och kommer göra de bästa med de förutsättningar de har. Det är medvetna om vad de har att göra med under den närmaste timmen.
De kommer också gå därifrån trötta, men nöjda!
 

 

Summering;
 Kroppen ljuger aldrig. Den använder de redskap du ger den. Hjärnan kan vara trixigare, den är smart, den drar dina beslut efter kroppens tillgång på energi. 
 Äter vi dåligt, gör vi också dåliga val. Stanna upp, bryt den onda cirkeln! Låt dig inte luras av hjärnans latsmarta val. Hitta dina svaga punkter (för de har vi alla), forcera dina handlingar så du inte kliver i hjärnans fällor. Sätt dig inte inte i situationer då vi vet att vi blir svaga.
 
Om du inte lever efter sunda principer. Det är fine! Vi är bara människor och vi har sämre och bättre perioder i livet. Det gäller bara att inse och acceptera det utan att bygga upp en inre stress!
 
På aterseende